Joomla 3.x és 4.x közötti lépésről lépésre történő áttelepítés

A Joomla-tól! Dokumentáció (gépi fordítás!)

Figyelmeztetés!

Ez az útmutató feltételezi, hogy a Joomla 3.10.x-en kezdi. Ha egy korábbi verziót használsz, először frissíts a Joomla 3.10-re, előbb áttérnél a Joomla 4-re. Nincs rohanás. G tudom meg arról, hogy az összes bővítmény készen áll a Joomla 4.x-re. A Joomla 3.10.x 2023. augusztus 16-ig támogatott lesz.

Az alábbiakban lépésről lépésre ismertetjük a 3.10.x segítségével Áttelepítését a Joomla!-ra! 4,x.-et. Bár több száz különböző forgatókönyv létezik, ez megadja az alapvető követendő eljárást. A nagyon összetett áttelepítések nagyon fontos része a telepített, harmadik féltől származó bővítmények eredményei lesznek. Javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot a Joomla rendszerére telepített, harmadik féltől származó bővítmények fejlesztőivel a bővítményeik áttelepítéséhez ajánlott útvonalukért.

Bevezető

A Joomla migrálása! A 3.10.x és a 4.x közötti verzió mini-migrációnak számít. Ennek az oka, hogy a Joomla magbővítmények "egykattintásos" frissítéssel frissülnek a Joomla-n keresztül! Frissítse az összetevőt a Joomla háttéradminisztrátori oldalán. Számos harmadik féltől származó bővítmény is egykattintásos frissítés. Van, ami nem. Meg kell néznie mindegyiket, és meg kell határoznia, hogy a bővítménynek milyen utat kell követnie a 3.10 és 4.x közötti eléréséhez. Ha még nem tette meg, érdemes elolvasni a tervezést a 3.10–4.x áttelepítéshez, csak követni a lépéseket!

Az alapvető bővítmények a következők:

  • Kategóriák
  • Cikkek
  • Menük
  • Modulok (alapmodulok – nem harmadik fél)
  • Műveleti naplók
  • Bannerek
  • Mezők
  • Tartalomtörténet
  • Kapcsolatok
  • Üzenet
  • Hírcsatornák
  • Átirányít
  • Keresés (a 4.x-ben leválasztva: 3.x. A jelenlegi 3.x továbbra is áttelepít. Azonban, hogy a Java jövőben az Intelligens keresést használja. Lásd a megjegyzéseket az Egyes bővítmények értékeléséről)
  • Intelligens keresés
  • Címkék
  • Weblinkek (leválasztva, de lehet, hogy ezt használja, és át fog vándorolni. Lásd a megjegyzéseket az Egyes bővítmények értékelése alatt)

Lépésről lépésre

Fejlesztési hely beállítása

  1. Mielőtt folytatná, győződjön meg arról, hogy a Joomla 3.10.x legújabb verzióját használja.
  2. Készítsen biztonsági másolatot élő 3.10.x webhelyéről. Használhat egy javasolt eszközt (lásd a Javasolt eszközöket az oldal alján), vagy megteheti ezt manuálisan is.
  3. A folytatás előtt győződjön meg arról, hogy a környezete megfelel a Joomla 4 műszaki követelményeinek .
  4. Hozzon létre egy új adatbázist és új felhasználót a 3.10.x webhely visszaállításához.
  5. Hozzon létre egy tesztelési helyet vagy építési területet a munkavégzéshez, és állítsa vissza a 3.10.x webhely biztonsági másolatát a következő helyek egyikén:
    • Egy aldomain.
    • Egy alkönyvtár.
    • Helyi eszköz. A Joomla részletes oktatóanyaggal rendelkezik az XAMPP XAMPP -n való telepítéséhez Azonban a WAMP , MAMP , LÁMPA mind megfelelő alternatívák.
    • Új tárhelyfiók egy ideiglenes tartományban a gyökérben. (Ha a migráció folyamatában gazdagépet szeretne cserélni.)
  6. A teszt helyén frissítse a Joomla! 3.10.x példányt a legújabb karbantartási kiadáshoz.
  7. Győződjön meg arról, hogy a legújabb adatbázisséma frissítve van a legújabb 3.10.x verzióra. Ehhez lépjen az Kiterjesztéskezelő → Adatbázis fülre. Ha a séma nem naprakész, mint a következő képen, kattintson a Javítás gombra:

     

  8. Üres kuka: Van-e cikked a kukában? Ha igen, törölje őket (és minden olyan adathordozót, amelyhez hozzájuk kapcsolódhat, ha a másik részein nem vonatkozik). A kukában hagyott cikkek (kategóriák és elemek is) problémákat okozhatnak az áttelepítés hiba nélküli befejezésében.
  9. Teszt.
  10. Újra biztonsági mentés.

Minden bővítmény értékelése

Tervezése során meghatározta, hogy mely harmadik féltől származó bővítmények maradnak vagy mennek, és hogyan migrálnak. A Lépésről lépésre című szakaszban a webhely két különböző szakaszát fogja széles körben használni; A frissítés előtti ellenőrzés az Összetevők → Joomla! Frissítés és bővítmények →  Kezelés →  Kezelés . Meg fogja vizsgálni a webhelyére telepített összes bővítményt. Ön fogja eldönteni, hogy frissíteni kell-e a legújabb verzióra, vagy el kell távolítani őket. További részletek a frissítés előtti ellenőrzésben .

  1. Egy frissítés előtti ellenőrzés használata: a frissítés előtti ellenőrzés használatához be kell állítania a Joomla! Frissítse az összetevőt a Joomla 4-re. Ehhez tegye a következőket:
  2. Lépjen az Összetevők →  Joomla frissítés menüpontra . (Azt kell írnia, hogy nem található frissítés. Ha nem, frissítse a Joomlát a legújabb verzióra (3.10.x-nek kell lennie), és tesztelje. Ezután készítsen egy másik biztonsági mentést.) Kattintson a jobb felső sarokban található Beállítások gombra.
  3. Válassza a Joomla következő lehetőséget a Csatorna frissítése legördülő listából.

     

    Áttelepítés J3toJ4 frissítés channel-hu.png

     

  4. Kattintson a Mentés &Bezárás gombra
  5. Ekkor megjelenik a telepített Joomla verziója, a legújabb Joomla! verziót és a frissítőcsomag URL-jét. A Joomla ismét megmutatja a Joomla 4 követelményeit. Ha azt jelzi, hogy nem kompatibilis rendszerrel vagy bővítményekkel rendelkezik, akkor itt közli. Szánjon egy percet az oldal áttekintésére.

     

    J310-admin-update 4-előzetes frissítésre.png

    Fontos figyelmeztetés

    NE frissíts a Joomla! 4 egyből. Ez csak a harmadik féltől származó bővítmények előkészítése és a webhely Joomla! 4. cikk.

  6. Tekintse meg a frissítés előtti ellenőrzést és a frissítés bővítmény előtti ellenőrzését a Joomla Update összetevő Frissítés előtti ellenőrzése lapján. Ha olyan bővítmény szerepel itt, amely nem szerepel a tervben, a kivizsgálás érdekében vegye fel a bővítmények listájára.
  7. Ha a Joomla! A 2.5–3.x verzióban előfordulhat, hogy maradtak kiterjesztések, amelyeket meg kell tisztítani. Az alábbiakban régebbi 2.5 vagy 3.x bővítmények találhatók, amelyeket el kell távolítani a Joomla 4-re való frissítés előtt:
    • plg_content_geshi
    • Bluestork rendszergazdai sablon
    • Beez_20
    • Beez5
    • Atom
    1. Ha sablonokról van szó, távolítsa el az összes alapvető előtér- vagy háttérsablont, kivéve a Protostar és a Beez3 (frontend sablonok), valamint az Isis vagy a Hathor (rendszergazdai sablonok) kivételével. MEGJEGYZÉS: A Protostar NEM kompatibilis a Joomla 4-gyel . Migrációkor eltűnik. Ki kell választania egy sablont "alapértelmezettként", és használhatja a Protostart vagy a Beez3-at. A Protostar eltűnik a Joomla 4.x verzióra való áttéréskor.
    2. Ha olyan fájlokat talál, amelyeket el kell távolítani, kérjük, adja hozzá ezeket az oldalhoz. Ez egy wiki, így bárki hozzáadhat az oldalhoz. Előre is köszönöm a szolgálatukat.
  8. Észre fogja venni a címkéket arra vonatkozóan, hogy egy bővítmény kompatibilis-e vagy sem. Ezek a címkék általában igaz történetet mesélnek el, ha nemet vagy igent mondanak. Ha azt mondják, hogy "Hiányzó kompatibilitási címke", az azt jelenti, hogy a bővítmény fejlesztője nem használt címkét a bővítményében, így nem tudjuk, hogy kompatibilis-e a Joomla 4-gyel. Beszéljen a fejlesztővel az ellenőrzéshez.
  9. Bővítmények frissítése : frissítse a webhelyén megtartandó bővítményeket. Egy Joomla! A 3.10.x verzióban lépjen az Kiterjesztéskezelő →  Frissítés fülre , és kattintson a Frissítések keresése lehetőségre, amely egy elemleírást ad a Verzió oszlopban, a Kezelés lapon, és néhány kompatibilitási információt ad meg a háttérből. Ez a funkció csak azokat a bővítményeket támogatja, amelyek az Extension Manager Frissítés lapján keresztül frissülnek. Ha olyan bővítményeket telepített, amelyek nem használják a Joomla bővítményfrissítést, azokat manuálisan kell kiértékelni az alábbiak szerint. Ugyanez vonatkozik az eszköztippel rendelkező bővítményekre is. Továbbra is ellenőriznie kell a csomag típusát és az áttelepítési útvonalat a bővítmény fejlesztőjével, hogy ellenőrizze a frissítés/áttelepítés módját.
  10. Extensions Extensions vizsgálata és eltávolítása: lépjen az Kiterjesztéskezelő →  Manage menüpontra
  11. Kattintson a Gombkereső eszközökre a szűrőbeállítások megjelenítéséhez
  12. Válassza a Csomag lehetőséget a Típus kiválasztása legördülő listából.

     

     

    Javasoljuk, hogy először a csomagot válassza, mert ha valamit el kell távolítania egy csomagban, az egyszerre automatikusan eltávolítja a kapcsolódó modulokat, beépülő modulokat vagy bármi mást a csomagban.
  13. Távolítson el minden olyan csomagot, amelyre már nincs szükség, vagy nem fog áttérni a Joomla 4-re.
  14. Ismételje meg ezt a folyamatot a Kezelés lapon a legördülő menü összes típusánál: Összetevő, Fájl, Nyelv, Könyvtár, Modul, Beépülő modul és Sablon. Ha a Szerző a Joomla! Tervezze meg, majd hagyja békén ezeket a bővítményeket. Az összes többi esetében győződjön meg arról, hogy eltávolítja azokat, amelyeket nem használ, vagy nem kompatibilis a Joomla! 4,x.

     

    JEGYZET! Az alapértelmezettként beállított sablonokat nem tudja eltávolítani. Ki kell választania egy Core által támogatott sablont, mint például a Beez3 vagy a Protostar, majd szükség esetén el kell távolítania a sablont.
    Egy másik emlékeztető: A Protostar nem kompatibilis a Joomla 4.x-szel . Migrációkor eltűnik. Ha alapértelmezettként választja ki, egyszerűen a Joomla 4.x-hez jut.
  15. Jegyezze fel a jelenleg futó Csomagok és Összetevők azon verzióit, amelyeket a webhelyén fog tartani. Kimásolhatja/beillesztheti őket egy dokumentumba referenciaként.
  16. Frissítés előtt és közben vegye figyelembe, hogy a bővítmények 3.10.x és 4.x verziói ugyanabban a csomagban vannak-e. Ha igen, akkor megfelelő lesz az "egy kattintásos frissítés". Ha nem, és a 3.10 és 4.x különböző csomagokkal rendelkezik, akkor esetre esetre meg kell vizsgálni őket. Általában az alábbi forgatókönyvek valamelyikébe esnek:
    • A bővítménynek külön csomagjai vannak, de a 4.x-re frissítve automatikusan észlelik ezt, és továbbra is működnek. Győződjön meg arról, hogy a fejlesztő megerősíti ezt.
    • A bővítmény külön csomagokkal rendelkezik, amelyeket el kell távolítani a 3.10.x verzióban, majd a webhely áttelepítése után telepíteni kell a Joomla 4.x verziójával. Példa erre egy tartalombővítmény. Nagyon egyszerű eltávolítani a 3.10.x-ben, majd újra telepíteni a 4.x-ben.
    • Egy sablonokkal és egy korábbi Joomla! Verziósablon

Megjegyzések a kereséshez (com_search)

A keresés (com_search) le lesz választva a Joomla 4.x-ben. A Search (com_search) áttelepül a Joomla 4-re. Az áttelepítés után frissítenie kell a Joomla 4.x verzióra a com_installer segítségével. Továbbra is karbantartjuk, de ugyanúgy, mint egy harmadik féltől származó bővítmény, ha frissítéseket kap a com_installeren keresztül. Javasoljuk az Intelligens keresés (com_finder) használatát a továbbiakban. A keresés továbbra is elérhető lesz a https://extensions.joomla.org/category/official-extensions/ címen .

Megjegyzések a weblinkekhez

A weblinkeket a Joomla 3.4-ben újra leválasztották. Ha egy 2.5-ös webhelyen használták, az áttelepítési folyamat ezt észreveszi, és áttelepíti a Weblinks összetevőt és az adatokat. A 3.10.x-ről 4.x-re való áttérés esetén ez ugyanaz lesz. Továbbra is elérhető és karbantartható a JED-en a hivatalos bővítményeknél .

Megjegyzések a régi útválasztáshoz

A régi útválasztás nem lesz elérhető a Joomla 4.x-ben. Csak a Modern lesz elérhető. Ha örökölt útválasztást használ, az áttelepítés során a rendszer automatikusan Modern útválasztásra módosítja azokat. A Joomla 4.x-re való áttérés után és az éles indítás előtt egy hibás hivatkozás-ellenőrzőt kell futtatnia webhelyén .

Megy a Joomla! 4,x

Miután frissítette vagy eltávolította a harmadik féltől származó bővítményeket, hogy csak a Joomla! 4 a telepítésben marad, folytassa a következő lépésekkel:

  1. Lépjen a Rendszer →  Globális konfiguráció →  Szerver fülre , és állítsa a Hibajelentést Rendszer alapértelmezett értékről Maximum értékre. Ügyeljen a Mentés és bezárás lehetőségre.

     

  2. Készítsen egy másik biztonsági másolatot.
  3. Lépjen azÖsszetevők → a Joomla frissítéshez . (Azt kell mondania, hogy nincs frissítés. Ha nem, frissítse a Joomlát a legújabb verzióra és tesztre. ezért készítsen egy másik biztonsági mentést.) Kattintson a Beállítások menü jobb felső sarkában.
  4. gyakran aJoomla Nextlehetőség a Csatorna frissítése legördülő menüből.

     

  5. Kattintson a Mentés &Bezárás gombra.
  6. látni fogja a Telepített Joomla verziót, a legújabb Joomlát! verziót és frissítési csomag URL-címét. A Joomla ismét megmutatja a Joomla 4 követelményeit. Ha jelzi, hogy van egy inkompatibilis rendszere vagy bővítménye, akkor itt megmondja. Szánjon egy kis időt az oldal áttekintésére.

     

  7. Ha a frissítés nem tudom meg, lépés azExtension Manager → Frissítés elemre, és nyomja meg a Gyorsítótár kiürítése gombot az eszköztáron. Leginkább a Joomla frissítése! A 4-nek meg kell jelennie.
  8. Keresztezd az ujjaidat, és győződj meg róla, hogy minden esetre áll a biztonsági mentés.
  9. Kattintson a Frissítés telepítése gombra.
  10. Készítsen teát, miközben az állapotsor teljesen zöldre töltődik. Az ehhez szükséges idő a webhelyétől, az internetkapcsolattól és a szerver sebességétől függ. A folyamat körülbelül két percig tart. Amikor a frissítés befejeződött, valószínűleg ki kell jelentkezni az adminisztrátorból. Jelentkezzen be újra. Kétszer.
  11. Ha minden jól megy, teljesen új megjelenést kap a háttérrendszergazdai panelen.

     

  12. Lépjen aRendszer → karbantartási  adatbázis elemre, és kattintson a Javítás gombra, ha bármilyen hiba jelentkezik.
  13. EgyRendszer → Telepítés  felderítéseterületen lehet, hogy vannak-e telepítendő bővítmények. (Nem kellene,hogy legyen!)
  14. Nyissa meg webhelye kezelőfelületét, és nézze meg, hogy akkor is megjelenik-e, ha nem a megfelelő sablon. Ha igen, folytassa. Ha nem, tekintse meg a migráció során előforduló gyakori hibákat .
  15. Készítsen biztonsági másolatot.
  16. Telepítse az új sablont vagy más bővítményeket, ha telepítenie kell őket. Menjen vissza gyakran.
  17. Konfigurálja őket. Menjen vissza gyakran.
  18. Futtasson egy hibás hivatkozás-ellenőrzőt, és javítsa ki a hibás hivatkozásokat.
  19. Tesztelj mindent. Menjen vissza gyakran.
  20. Ha minden a várt módon működik, állítsa vissza a Hibajelentést a rendszer beállítására (Rendszer → Globális beállítás  Kiszolgáló lapra). Ügyeljen arra, hogy a Mentés &Bezárás lehetőségét használja.

Élőben a Joomla-val! 4.x Webhely

  1. Ha készen az élő adásra, készítsen biztonsági másolatot a 3.10-es szerverről az utolsó alkalommal. Ha szeretném, állítsa vissza alkönyvtárban vagy aldomainben.
  2. Készítsen biztonsági másolatot a Joomla! 4.x webhelyet, és helyezze át vagy állítsa vissza Joomla! 4.x webhelyet a gyökérbe (vagy módosítsa a névszervereket, ha ideiglenes tartományra épít egy új tárhelyfiók gyökérkönyvtárában).
  3. Tesztelje újra.
  4. HA a múltban biztonsági módosításokat hajtott végre a .htaccess fájlban, előfordulhat, hogy módosítani kell egy sort (vagy sorokat) a Joomla 4 következő verziójára való frissítéshez. kérem, látogasson el aHtaccess változásokhoz a joomla4.0.4 után, hogy megállapítsa, meg kell-e változtatnia a fájlt vagy sem.
  5. Távolítsa el a Joomlát! 3.10 szerver a szerverről néhány napon belül, hacsak nem szerkesztette a fájlt a keresőmotor pókjainak blokkolására.
  6. Távolítson minden olyan fejlesztési programot, amellyel dolgozott, vagy tartsa naprakészen, ha aktuális verziót futtatnak, hogy ellenőrizzék a szerveren végzett feltörési kísérleteket.

Ha a 4.x verzióra való migrálás közben adatváltozás történt a 3.10-es verzióban, akkor az élő adás indítása előtt át kell helyezni ezeket az adatokat a 4.x felhasználóre. Ezt megteheti manuálisan (g mindent meg arról, hogy ugyanazokat a felhasználói azonosítókat tartja meg - menjen rendben) vagy én.

Javasolt eszközök

  • Az Akeeba Backup nagyon népszerű a biztonsági mentéshez és a visszaállításhoz. További megnézni.



 


 

Honlapkészítés - Weboldal karbantartás - Kereső optimalizálás - Papys Webdesign

 

Mentés
A cookie-k felhasználói beállításai
Sütiket használunk, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsuk Önnek a weboldalunkon. Ha elutasítja a sütik használatát, előfordulhat, hogy ez a weboldal nem az elvárt módon működik.
Mindent elfogadok
Minden elutasítása
További információ
Infók
Árajánlat
Ingyenes árajánlat
Elfogadom
Visszautasítás