A Joomla 4.4.x – 5.x tervezése és frissítése lépésről lépésre

A Joomla 4.4.x – 5.x tervezése és frissítése lépésről lépésre

A Joomla! Dokumentáció

Figyelem

Ez az útmutató feltételezi, hogy a Joomla 4.4.x verziójával kezdi. Ha korábbi verziót használ, győződjön meg róla, hogy a Joomla 4.4.x verzióra migrál vagy frissít a Joomla 5.x verzióra való frissítés előtt.

Bevezetés

Jó hír a Joomla 4.4.x-ről 5.x-re, ez egy frissítés, nem pedig egy migráció. Miért? Két fő ok:

  1. A Joomla 4 (J4) bővítmények, amelyekből eltávolították a kód minden elavultságát, és naprakész Joomla kódot használnak, működni fognak a Joomla 5 (J5) alatt.
  2. A legtöbb másik az új viselkedéssel fog működni - Backward Compatibility Plugin engedélyezve lesz

Ez a dokumentáció az egyszerűbb folyamatot tükrözi azáltal, hogy a tervezést és a lépésről lépésre egy dokumentumban egyesíti. Ennek ellenére szüksége lesz bizonyos készségekre. Kérjük, tekintse meg az Önértékelést annak meghatározásához, hogy magának kell-e megbirkóznia a frissítéssel.

Tervezés 4.4.x - 5.x

 

Tárhely/műszaki specifikáció

1. Határozza meg, hogy a tárhelykörnyezete megfelel-e a követelményeknek.

Nem fog tudni frissíteni a Joomla 5-re, ha a szerverkörnyezet nem felel meg a minimális műszaki követelményeknek . A frissítés lehetősége nem jelenik meg a Joomla Update összetevőben.

  • PHP 8.1
  • MySQL 8.0.13
  • MariaDB 10.4.x (a tesztelés kimutatta, hogy a J3, J4 és J5 kompatibilis a MariaDB 10.4.x-szel)
  • PostgreSQL 12.0

A rendszerinformációkat a Joomla 4 webhelyen ellenőrizheti a System -> System Information menüpontra kattintva. Ha szervere nem felel meg a követelményeknek, forduljon tárhelyszolgáltatójához.

Az alábbiakban egy olyan környezet látható, amely megfelel a műszaki követelményeknek. A MySQL 8.0.34, a PHP 8.1 és a Joomla 4.4.x verzióját mutatja.

Jó rendszerinformáció

2. Ellenőrizze az összes bővítményt, hogy kompatibilisek-e a Joomla 5-tel

Ehhez a frissítéshez számos harmadik féltől származó kiterjesztési forgatókönyv létezik.

  1. A bővítmény kompatibilis lehet a J4 és a J5 szabványokkal is a visszafelé kompatibilitási beépülő modul használata nélkül.
  2. A bővítmény kompatibilis lehet a J4 és a J5 szabványokkal is, a visszafelé kompatibilitási beépülő modul használatával.
  3. Úgy tűnhet, hogy a bővítmény működik a J5-ben, de amikor megpróbálja használni, tönkremegy.
  4. A kiterjesztés megszakíthatja az egész webhelyet.

Ne aggódj! Nem olyan rossz, mint amilyennek hangzik! Először beszéljünk a visszafelé kompatibilitási bővítményről.

A visszafelé kompatibilitási beépülő modul

A Behavior – Backward Compatibility Plugin egy kísérlet arra, hogy a harmadik féltől származó bővítmények olyan osztályokat használjanak, amelyek már nem szerepelnek a Joomla 5-ben.

Visszafelé kompatibilitási beépülő modul

A J4.4.x verzióról J5-re történő frissítéskor a visszafelé kompatibilitási beépülő modul automatikusan engedélyezve lesz. A J5 új telepítéseinél a visszafelé kompatibilitási beépülő modul alapértelmezés szerint engedélyezve lesz.

A visszafelé kompatibilitási beépülő modul, amely támogatja a J4-ben működő bővítményeket, a J5-ig lesz elérhető. A J6-ban a J4 kiterjesztések nem lesznek visszafelé kompatibilisek a bővítménnyel. Ez további két évet ad a bővítmények fejlesztőinek, hogy a visszafelé kompatibilitási beépülő modul nélkül kompatibilissé tegyék bővítményeiket a J5-tel. A szándék az, hogy minden életciklus-kiadásnál egy visszafelé kompatibilitási bővítmény támogassa az előtte lévő életciklust az azt követő életciklusig.

Le lehet tiltani valaha a visszafelé kompatibilitási beépülő modult a J5-ben? Remek kérdés. Miután megállapította, hogy minden harmadik féltől származó bővítmény kompatibilis és teljesen működőképes a visszafelé kompatibilitási beépülő modul engedélyezése nélkül, letilthatja a visszafelé kompatibilitási beépülő modult. Ennek ellenére azt javasoljuk, hogy legyen óvatos. A visszafelé kompatibilitási beépülő modul letiltása előtt a következő két dolog egyikét javasoljuk:

  1. Csináld egy fejlesztői/tesztoldalon. Ily módon, ha véletlenül kihagyott egy olyan bővítményt, amely elérhetetlenné teszi a háttérrendszert, az nem fogja lerombolni a termelési helyszínt.
  2. Győződjön meg arról, hogy rendelkezik hozzáféréssel a db-hoz. Így szükség esetén gyorsan újra engedélyezheti a beépülő modult. Erről bővebben alább.

Frissítés előtti ellenőrzés és rendszer -> Bővítmények kezelése

Elméletileg a frissítés előtti ellenőrzés megmondja, hogy a harmadik féltől származó bővítmények kompatibilisek-e a J5-tel. A frissítés előtti ellenőrzés azonban csak akkor hasznos, ha az összes bővítményfejlesztő úgy tette, hogy a bővítmény tükrözze a bővítményeikkel való kompatibilitást. Egy tökéletes világban a frissítés előtti ellenőrzés Kiterjesztések része megmondja, ha egy bővítmény:

  • Frissíthető a visszafelé kompatibilitási bővítmény engedélyezése nélkül
  • Frissíthető, ha a visszafelé kompatibilitási beépülő modul engedélyezett
  • Ha a bővítmény frissítése szükséges a J4-ről J5-re való frissítés előtt
  • Ha egy kiterjesztés teljesen inkompatibilis

A tesztelés eltéréseket mutatott ki a kompatibilis és nem kompatibilis bővítmények között. Ez nem probléma a frissítés előtti ellenőrző összetevővel. Ehelyett a bővítményfejlesztők olyan információkat küldenek a bővítményeiken keresztül, amelyek megfelelően kitöltik a frissítés előtti ellenőrzést. Ha a kiterjesztéseik nincsenek kódolva, hogy közöljék a frissítés előtti ellenőrzéssel a helyes információkat, akkor nagyon kevés (semmi) történik a frissítés előtti ellenőrzés, sem a Joomla! A projekt tehet róla. Jó információforrás lehet a harmadik féltől származó bővítményfejlesztő webhelye annak ellenőrzésére, hogy az adott bővítményt hogyan kell kezelni a J4-ről J5-re való frissítés során.

Az alábbi képen egy példa látható a Joomla 4.4.x Kiterjesztések szakaszának frissítés előtti ellenőrző összetevőjére.

A felső részben megjelennek a frissítést igénylő bővítmények. Kérjük, lépjen a Rendszer -> Frissítés -> Bővítmények menüpontra, és frissítse a bővítményeket.

A középső rész azokat a bővítményeket mutatja, amelyeknél a frissítési információ nem érhető el a bővítmény fejlesztőjétől. Nem fogja tudni, hogy ezek kompatibilisek-e vagy sem, ha nem teszteli őket, vagy felveszi a kapcsolatot a fejlesztővel.

Az alsó rész azokat a bővítményeket mutatja, amelyekhez nincs szükség frissítésre. Ez azt jelenti, hogy a bővítmények közlik a Joomlával, hogy kompatibilisek a Joomla 5-tel. Nincs megadva, hogy szükség van-e visszafelé kompatibilitási bővítményre vagy sem.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy ezeket a bővítményeket a Joomla Project nem részesíti előnyben. Ezek a kiterjesztések csak példaként jelennek meg. Tesztként véletlenszerűen választották ki őket a JED-ből.

A bővítmények frissítés előtti ellenőrzése

Javasoljuk, hogy csak a frissítés előtti ellenőrző összetevő Kiterjesztések részét használja rendkívül magas szintű áttekintésként, de nem az igazság 100%-os forrásaként. Másképp fogalmazva, előfordulhat, hogy nem bízhat meg a frissítés előtti ellenőrző összetevőben a használt bővítményektől függően.

Akkor mi az igazság forrása? Rendszerek -> Bővítmények kezelése

Rendszerkezelési bővítmények

A Bővítmények: Kezelés képernyőn láthatja a webhelyen használt összes harmadik féltől származó bővítményt. Az alábbi képernyőképen a fő képernyő látható. A Szerző oszlopban számos sorban látható egy népszerű bővítményfejlesztő neve. Számos sorban láthatja a Joomla Project szerzőjét is.

Ellenőrizze a harmadik féltől származó bővítményeket. Ezután meg kell határoznia, hogy kompatibilisek-e a J5-tel (a visszamenőleges kompatibilitási beépülő modullal vagy anélkül) vagy sem. Ha nem, a frissítés sikertelen lesz.

Három módszer a harmadik féltől származó bővítmények J5-kompatibilitásának ellenőrzésére

  1. Ellenőrizze a fejlesztői webhelyet.
  2. Készítsen biztonsági másolatot/másoljon a J4 webhelyről, állítsa vissza egy aldomainre, kapcsolja be a hibakeresést, és kövesse az alábbi lépéseket lépésről lépésre a J5-re frissítéshez. Hátha eltörik valami. Ha eltörik, tiltson le minden olyan bővítményt, amely hibát jelez, és jegyezze fel a bővítményt. Ezzel kapcsolatban fel kell vennie a kapcsolatot a fejlesztővel, mivel nem kompatibilis a J5-tel.
  3. Telepítsen egy tiszta J5-csomagot egy aldomainre, engedélyezze a Viselkedés – Visszafelé kompatibilitási beépülő modult, telepítse az összes használt bővítményt, és ellenőrizze, hogy működnek-e.

MEGJEGYZÉS: A Joomla! Az Extensions Directory A JED a Joomla 5-tel kompatibilis jelvényeket jelenít meg azoknál a bővítményeknél, amelyek kompatibilisek a visszafelé kompatibilitási beépülő modullal vagy anélkül.

A fentiek kombinációját is megteheti. Kezdje egy tiszta telepítéssel, és tesztelje a bővítményeket. Ha tudja, hogy melyik működik vagy nem, együttműködhet a fejlesztőkkel, hogy megtudja, hol tartanak a J5-höz való fejlesztésükkel. AKKOR, ha minden bővítménye működik egy tiszta webhelyen, tudni fogja, hogy tesztelheti a teljes frissítést a J4.4.x-ről 5.x-re.

Érdemes lehet eldönteni, hogy egy bővítmény működik-e a visszamenőleges kompatibilitási beépülő modul engedélyezése nélkül. Ha ez a helyzet, akkor szeretne hozzáférni az adatbázishoz. Tervezz rá. Győződjön meg arról, hogy rendelkezik hozzáféréssel az adatbázishoz.

A J5 telepítése után a visszafelé kompatibilitási beépülő modul engedélyezve lesz. Ki kell kapcsolnia. Lépjen a „Bővítmények” elemre, szűrjön a „Viselkedés” típusa szerint, és tiltsa le a „Viselkedés – Visszamenőleges kompatibilitás” lehetőséget. Telepítse az egyes bővítményeket egyenként. Ha megöli webhelyét, engedélyezze a visszamenőleges kompatibilitási beépülő modult az adatbázison keresztül.

A visszamenőleges kompatibilitási beépülő modul az adatbázisban az _extensions táblában található. Úgy hívják, hogy plg_behaviour_compat. A bővítmény letiltásához állítsa az Engedélyezve mezőt 0-ra. 1 a beépülő modul engedélyezéséhez. A visszafelé kompatibilitási beépülő modul újbóli engedélyezésével ismét hozzáférhet a Joomla hátteréhez (amíg a bővítmény működik a visszafelé kompatibilitási bővítménnyel).

VAGY

Letilthatja a bővítményt az adatbázisban, így folytathatja a többi bővítmény tesztelését, hogy megtudja, működni fognak-e a kompatibilitási beépülő modul engedélyezése nélkül. Ezek a bejegyzések a #_extensions táblázatban lesznek. A bővítmény letiltásához módosítsa az Engedélyezett mezőt 0-ra.

Bizonyos esetekben, amikor olyan bővítményt telepít a J5-be, amely nem kompatibilis a visszafelé kompatibilitási beépülő modullal vagy anélkül, meg kell találnia az adott bővítmény bejegyzéseit az adatbázisban (lehet néhány vagy sok is), és tiltsa le őket, amíg vissza nem kapja a hozzáférést a háttérrendszerhez. Ezek a bejegyzések a #_extensions táblázatban lesznek. A bővítmény letiltásához módosítsa az Engedélyezve mezőt ) értékre. Miután újra eléri a Joomla háttérrendszerét, megfelelően eltávolíthatja a Rendszer -> Kezelés -> Bővítmények menüpontból, és érdeklődhet a fejlesztőnél.

Cassiopeia, Recaptcha, Weblinks, Schema.org és Search (com_search nem Smart Search)

 

Cassiopeia

A Cassiopeia továbbra is a Joomla 5 frontend sablonja marad. A testreszabásoknak megfelelőnek kell lenniük, ennek ellenére javasoljuk, hogy teszteljen egy fejlesztői webhelyen, hogy megbizonyosodjon róla. A Bootstrap Bootstrap 5.3-ra frissül a Joomla 4.4.0-ban. Ha a sablonban Bootstrap eltérések vannak, azok már a 4.4.0-ban is láthatóak lesznek. Így a legtöbb, ha nem minden probléma a J5-re való frissítés előtt megoldódik.

Google reCAPTCHA

Ha a Google reCAPTCHA-t használja a J4-ben, cserélje ki Invisible reCAPTCHA-ra a Joomla 5-re (vagy egy harmadik féltől származó megoldásra) való frissítés előtt. A J5 már nem tartalmazza a Google Recaptchát. A Recaptcha beépülő modul eltávolításra kerül a J5-re való frissítéskor. Az Invisible reCAPTCHA beépülő modul továbbra is létezik, ha frissített a 4.4.x verzióról. Engedélyezheti és beállíthatja új kulcsokkal, így használhatja helyette a Láthatatlan reCAPTCHA-t. Vagy használhat egy másik, harmadik féltől származó megoldást. A Joomla 5.x friss telepítései nem tartalmaznak reCAPTCHA-bővítményeket a magban. A Joomla 5.x friss telepítéséhez harmadik féltől származó beépülő modult/megoldást kell használni.

com_weblinks

A Weblinks bővítmény a 4.3.0+ verzióban engedélyezett visszamenőleges kompatibilitási bővítmény nélkül működik J5-ben. 4.3.0 a Githubon . Weblinkek a JED-en .

Schema.org beépülő modul

A Joomla! 5 új és dinamikusabb módszert vezettek be a bővített kivonatok ( https://schema.org/ alapján ) kezelésére. Alapértelmezés szerint úgy vannak beállítva, hogy a keresőmotorok információi ugyanazok, mint a Joomla 4-ben, de a kimenet testreszabásához lépjen a System => Manage => Plugins menüpontra, és keresse meg a „Schema.org - rendszerbővítményt” Rendszer". Szerkessze a beépülő modult, hogy hozzáadja a webhely adatait a funkció megfelelő használatához. Olvasson többet a Rich Snippetsről ebben a magazincikkben .

com_search

A com_search nem érhető el a Joomla 5-ben. Távolítsa el a Joomla 5-re való frissítés előtt. Most az Intelligens keresést (com_finder) fogja használni.

Próbaüzem

A tervezés részeként ajánlatos tesztelni a frissítést egy aldomainben vagy helyileg, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az tökéletesen működik. Ügyeljen arra, hogy nyomon kövesse a frissítés tökéletes végrehajtásához szükséges lépéseket .

Miután tesztelte a frissítést egy aldomainen vagy localhost-en, és az tökéletesen működik , készíthet biztonsági másolatot a termelési helyről, és végrehajthatja a frissítést. Lépésről lépésre az alábbiakban olvashatók.

Frissítés lépésről lépésre

A frissíteni kívánt webhelynek meg kell felelnie az összes műszaki követelménynek, és a frissítéshez a Joomla 4.4.x verzióját kell futtatnia. Ha webhelyén még nem fut a Joomla 4.4.x, frissítse a 4.4.x verziót a J5-re való frissítés előtt.

1. A frissítés előtt kövesse a Tervezés részben (fent) található összes utasítást.

2. Készítsen biztonsági másolatot webhelyéről .

3. Frissítse a frissítendő bővítményeket.

4. Tiltsa le vagy távolítsa el azokat a bővítményeket, amelyek nem kompatibilisek a J5-tel.

5. Ha a régi Search összetevőt (com_search) vagy bármilyen kapcsolódó modult használja, a frissítés előtt távolítsa el őket.

6. Ha a Google reCAPTCHA-t használja, tiltsa le, és kezdje el helyette a Láthatatlan reCAPTCHA használatát.

7. Kapcsolja be a Debug funkciót (Globális konfiguráció -> Rendszer fül -> Rendszer hibakeresése beállítás Igen értékre).

8. Készítsen ismét biztonsági másolatot webhelyéről .

9. Tesztelje a biztonsági másolatot, hogy megbizonyosodjon arról, hogy visszaáll . (Igen, tedd ezt. Jobban fogod magad érezni.)

10. Válassza a Rendszer -> Frissítés -> Joomla menüpontot

11. Kattintson a Beállítások elemre a jobb oldali felső eszköztáron.

12. Módosítsa a Frissítési csatornát Joomla Next-re

Opciók Joomla Következő

13. Kattintson a Mentés és bezárás gombra a felső eszköztáron.

14. Ha szervere megfelel a műszaki előírásoknak, akkor a következő képernyő jelenik meg a bal oldalsávon található hivatkozásokkal a Kötelező beállításokhoz, az Ajánlott beállításokhoz és a Kiterjesztésekhez.

15. Jó eséllyel a Kötelező beállítások és az Ajánlott beállítások rendben lesznek, mivel ez a képernyő nem jelenik meg, ha a környezete nem felel meg a műszaki követelményeknek. Lehet, hogy a kiterjesztések nem jók. Tekintse meg a Tervezés (fenti) szakaszt a frissítés előtti ellenőrzésről, és arról, hogy miért nincs zöld pipa, de még mindig rendelkezik minden kompatibilis bővítménnyel. Már elvégezte a tesztelést (helyes?), tehát már tudja, hogy kompatibilisek-e vagy sem.

16. A visszamenőleges kompatibilitási bővítmény a Joomla 4.4.x-ről 5.x-re való frissítés során engedélyezve lesz.

17. Ha nem követte a Tervezés (fent) utasításait a próbaüzemhez, álljon meg most, és menjen vissza a Tervezés részhez, és kövesse az utasításokat. Ennek a frissítésnek a legfontosabb része a tervezés .

18. Miután megbizonyosodott arról, hogy minden bővítménye kompatibilis a J5-tel, és tesztelte a frissítést, és az eredmény tökéletes volt, bejelölheti a Figyelmeztetések nyugtázása a potenciálisan inkompatibilis bővítményekkel kapcsolatban gombot, és folytathatja a frissítést, majd kattintson az OK gombra a felugró ablakban, majd kattintson a Frissítés gombra.

Futtassa a frissítést

19. Ezután a webhely ismét meg fogja kérni, hogy erősítse meg, hogy készített-e biztonsági másolatot (amely megvan, és tesztelte, hogy visszaállítja).

20. Az Ön webhelye végrehajtja a frissítést a J5-re.

Frissítés folyamatban

21. Sikeres frissítés esetén egy ehhez hasonló képernyő jelenik meg

A J5 verzió frissítési állapota sikeres

22. A képernyő jobb felső sarkában látni fogja, hogy webhelye Joomla 5.

23. Tesztelje webhelye kezelőfelületét.

24. Tesztelje webhelye hátterét.

25. Kapcsolja ki a Debug in System -> Global Configuration -> Server fület.

26. Ha szükséges, javítsa ki az új Smart Search szolgáltatást.

27. Állítsa be a séma beépülő modulját a jelen dokumentum tervezési területén leírtak szerint.

28. Igyál egy finom italt, és csodáld meg, milyen csodálatos vagy.

Mi van, ha elromlik?

Ha mindent teszteltél előtte, akkor nem kellene. Előfordulhat azonban, hogy a tesztelés és a frissítés között valami megváltozott a környezetben, vagy valamely bővítmény kódja megváltozott.

Mivel a Debug funkciót a kezdés előtt engedélyezte, látnia kell a problémát okozó bővítményt, és le kell tiltania azt (lehet, hogy ennek az adatbázisból kell megtörténnie, ha már nem tud hozzáférni a háttérrendszerhez a letiltásához). Így a webhelye működőképes lesz, miközben Ön rájön, hogy mi történt, és kijavítja.

A legrosszabb esetben állítsa vissza a biztonsági másolatot, hogy legyen ideje foglalkozni a tesztkörnyezetben történtekkel.

Az adatbázis-javítás megoldhat néhány problémát. Keresse meg a Rendszer irányítópultot, és kattintson az Adatbázis elemre.

J5 rendszer adatbázis

A Karbantartás: Adatbázis oldalon megjelenik az adatbázis-szerkezettel kapcsolatos esetleges problémák a webhelyén. Jelölje be a megfelelő jelölőnégyzetet, majd kattintson a Struktúra frissítése gombra a felső eszköztáron.

J5 adatbázis javítás

Más helyek, ahol segítséget kérhet

Joomla fórum : Migration & Upgrade Board 5.x

Joomla közösség a Mattermoston

 

 

 


 

Honlapkészítés - Weboldal karbantartás - Kereső optimalizálás - Papys Webdesign

 

Mentés
A cookie-k felhasználói beállításai
Sütiket használunk, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsuk Önnek a weboldalunkon. Ha elutasítja a sütik használatát, előfordulhat, hogy ez a weboldal nem az elvárt módon működik.
Mindent elfogadok
Minden elutasítása
További információ
Infók
Árajánlat
Ingyenes árajánlat
Elfogadom
Visszautasítás